Pages

Sponsored by

Wednesday, September 28, 2011

Kaedah Mendidik Anak

Beberapa kaedah untuk mendidik anak-anak yang saya petik dari Majalah Solusi isu ke 36 daripada penceramah bebas ustazah Siti Nor Bahyah Mahamood.
  1. Memberi nasihat.
  2. Bercerita
  3. Bersoal jawab dengan anak-anak.
  4. Cuba mengaitkan dengan pengalaman yang lepas.
  5. Memberi teguran dengan cara yang baik.
  6. Bermain dan bergurau dengan anak-anak.
  7. Menggunakan kaedah praktikal dan latihan dalam mendidik anak-anak.
  8. Memberi galakan dan amaran.
  9. Tidak berlebihan dalam suruhan dan gesaan.
  10. Ambil berat kebajikan anak-anak.
  11. Asuh minda.
  12. Solat yang berterusan.
Kepada ibubapa yang mempunyai anak yang masih kecil, jangan sia-siakan umur anak dengan pengisian yang kosong. Terapkan nilai-nilai murni dalam diri anak-anak supaya kelak mereka membesar dengan penuh ilmu pengetahuan tidak kira ilmu di dunia ataupun di akhirat.

aResRiyah: Muhasabah diri sendiri.

Tuesday, September 27, 2011

Uji Pengetahuan Am-Jawapan

Adakah benar kita memandang ringan fakta yang tidak berapa penting dalam kehidupan kita walaupun ianya sesuatu yang menarik? Jom kita selongkar apakah jawapan kepada trivia semalam (mengikut turutan)..
  1. Surah al-Falaq yang bermaksud waktu subuh.
  2. Kaum Nabi Lut (surah Hud ayat 81) dan Kaum Nabi Hud (kaum 'Ad) dalam surah al-Ahqaf ayat 25.
  3. Pada waktu subuh dan asar. Rasullulah s.a.w bersabda yang bermaksud: "Ada beberapa malaikat yang bergilir-gilir mengawasi kamu pada waktu malam dan siang. Mereka berkumpul pada waktu solat subuh dan waktu solat asar..." (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)
  4. Allah berfirman yang bermaksud: "Hai orang yang beriman, hendaklah budak-budak (lelaki dan wanita) yang kamu miliki, dan orang yang belum baligh antara kamu, meminta izin kepada kamu tiga kali (dalam satu hari) iaitu: sebelum solat subuh, ketika kamu menanggalkan pakaian (luar) mu di tengah hari dan sesudah solat isyak. (Itulah) tiga aurat bagi kamu." (Surah al-Nur 24:58)
  5. Allah berfirman yang bermaksud: "Dan demi subuh apabila fajarnya mulai menyinsing." (surah al-Takwir 81:18). "Dan demi subuh apabila mulai terang." (surah al-Muddaththir 74:3).
  6. Solat subuh dan asar.
  7. Surah al-Fajr iaitu fajar/dinihari. Surah al-Layl iaitu waktu malam. Surah al-Duha iaitu waktu antara sesudah terbit matahari hingga sebelum tertegaknya matahari. Surah al-Falaq iaitu waktu subuh.
  8. Di Masjid al-Nabawi di Madinah. Daripada Abu Hurairah r.a., Rasullulah s.a.w. telah bersabda yang bermaksud: "Melakukan sekali sembahyang di dalam masjidku (Masjid al-Nabawi di Madinah) ini adalah lebih baik daripada 1000 kali sembahyang dalam masjid yang lain melainkan Masjidilharam."
  9. Bilal bin Rabah dan Ibn Ummu Maktum yang buta.
  10. Solat sunat sebelum subuh. Rasullulah s.a.w. bersabda yang bermaksud: "Solat dua rakaat (sebelum) solat subuh itu lebih baik daripada dunia dan segala isinya." (Riwayat Muslim)
Macam mana..teruji tak dengan soalan-soalan tersebut? Dapat jawab semua soalan? Alhamdullilah..penuh ilmu di dada. Hmm..tak dapat jawab semua? Takpe xde masalah. Ruang untuk menutup ilmu itu tidak pernah tertutup selagi kita berusaha untuk mencarinya. Insyaallah..jumpa lagi. Ma'a Salamah..

Monday, September 26, 2011

Raya Aidilfitri 2011

Walaupun Syawal sudah menghampiri penghujungnya..namun mood raya tetap x lekang dari masyarakat di bandar terutama KL. Asal hujung minggu tiba, jem 2 lebih teruk dari hari bekerja. Betapa ramainya orang yang keluar tuk pergi ke open house tambah2 di saat akhir macam ni.
Seronokkan raya!!
     Tapi kalau kat Kelantan, yang meriahnya adalah seminggu raya 2 je..sebab lepas seminggu warga Kelantan da kembali ke kota. Yang tinggal kt kampung hanya penduduk tempatan yang memang hari2 berkunjung rumah sesama sendiri. Tapi tahun ni saya raya lame ckit. Sebabnya..my hubby dapat cuti raya bermula raya ke-5 sampai raya ke-12. Beraya sampai lebam la kitorang.
This is my big family.
All 12 sibling..except my 4th brother doesn't here. Beraya umah mentua.
only 5 ladies out of 13..hehe
And me with my daughter beraya without papa...

Ini adalah kenangan raya keluarga kami. Macam mana dengan raya kawan-kawan?

aResRiyah: Semoga Aidilfitri kita tahun ni membawa kenangan tersendiri kepada kita..

Uji Pengetahuan Am Kita

Sering kali persoalan kecil dan remeh terlepas pandang daripada perhatian kita. Namun, fakta-fakta tersebut tidak kurang penting dan menarik untuk menambah ilmu, di samping menajamkan minda kita.
Mari  kita uji pengetahuan am kita dengan menjawab soalan-soalan trivia berikut:
  1. Apakah surah yang dinamakan sempena salah satu waktu solat?
  2. Apakah kaum yang diseksa pada waktu subuh?
  3. Bilakah malaikat yang mengawasi manusia bertukar syif?
  4. Berpandukan al-Quran, bilakah ahli keluarga tidak dibenarkan sewenang-wenangnya masuk ke bilik tidur ayah dan ibu?
  5. Dalam al-Quran, Allah bersumpah dengan waktu subuh sebanyak dua kali. Apakah ayat tersebut?
  6. Dua solat yang paling sukar dilaksanakan ialah ........
  7. Nama surah yang dinamakan sempena nama waktu?
  8. Dimanakah jika seseorang itu solat, dia mendapatkan pahala 1 solat sebanyak 1000 solat?
  9. Rasullulah s.a.w mempunyai dua orang bilal. Siapakah kedua-dua mereka?
  10. Apakah solat sunat yang lebih baik daripada dunia dan segala isinya?
Sila uji minda anda. Jawapan akan disiarkan esok.

aResRiyah: Trivia bermaksud pelbagai fakta/maklumat yang kurang penting tetapi menarik tentang subjek tertentu, terutamanya digunakan dalam sesuatu permainan /kuiz.

Friday, September 23, 2011

Today is our Birthday!!

Petikan lagu Birthday dalam BabyTV kat channel astro 618.."It's today my special day! I've been waiting for years and it suddenly here! Today is my birthday! I'm soo happy..today.."
    Happy Birthday to Mama and Nayli!! Nayli reached 1 year and mama turned to 25th now..huhu..This is our 1st birthday together because we are in a same date..23rd September. So papa, u have to save the date every year for ur lovely daughter and wife.
Dapat la sebijik kek pilihan papa tuk kitorang. Wpun kek itu x cukup vasss tapi cukuplah untuk papa hargai hari penting kitorang. Betul x Nayli?hehe..

Wednesday, September 21, 2011

What Mama Miss about Your Life?

The story is "what i miss about my daughter life?" atau pun di melayukan sebagai "apa yang saya terlepas tentang kehidupan anak perempuan saya?".
      Juz now tengok gambar2 dalam hp my sis..terjumpa gamba Nayli demam. Bila Nayli demam ni? x penah pula saya amik/tengok gamba ni. Engat punya engat upanya gamba 2 adalah ketika my daughter kat kampung. Masa 2 i pegi Thailand..kerja. 3 minggu lebih my mom jaga dia. And not surprise kalau dia demam, sebab dia rindu mama dia. Cian my baby..
nampak x kesedihan di mata my princess..
and jari masih x dapat dilupakan..oke!!

      My daughter kompem rindu bangat sama mamanya.. My mom said her weight lost up to 4kg (almost her newborn weight, 3.4kg) Imagine from 7kg to 4kg..aiyok byk 2!..masa atas kapal my hubby bagitaw anakanda demam je, x bgtaw teruk idak..i pn berprasangka baik la myb demam rindu je 2..upanya2 sesampai je kaki i pijak tanah baru my mom ckp seminngu dia demam..xnak makan minum, berat pun susut banyak. Diorang x bagitw i details sb xnak i risau..lau x meroyan i nak balik tgk my baby..huhu
     By the way my baby now da sehat, berat dia da almost 8kg. Makan pun da main tibai x memilih, apa orang makan sume dia nak. Good good..Sekarang ni mak bapak dia pulak yang da x larat nak dokong..hakhak..

p/s: Mama hope on your coming birthday this Friday, u'll be in great health, jgn nakal2 sangat nanti mak tok ayah tok, tok ayah tok we pening kepala tengok Nayli ligat sangat.

Thursday, September 15, 2011

Jalan-Jalan@Zoo Negara

Kitorang g zoo ni da lame..masa bolan pose lagi (tp x nyempat pl nk uplod, even kt fb pn xdop).. Beberapa pertanyaan moncol dlm cerita ini..jom bermonolog di dlm blog...
  1. Nape pegi bolan pose??hahak..sajer..cari penat.
  2. Yang penatnyer sape?haha..kitorang la..
  3. Nape x suh Nayli jalan je?haha..bukak pose kt zoo la gamaknya kitorang kalau tunggu dia..
  4. Sape yang beria-ria nk pegi zoo ni. Nayli ke?hahak..sebenarnya bapak dia, En.Mohd Asri yg beria-ria nk pegi zoo..2la, kecik2 dolu xleh nk merasa. Da tua2 ni baru nk berjinak2.
kula-kula gigit besi,.saya gigit keletas..ok?
tengok peta dulu la..macam da salah tempat ni
sis..nak join saya ke?jom la, saya sorang jer..
papa..jgn tinggal daku..
anak beranak berehat..
Nayli tarik rambut papa kalau papa lepas..hilang rambut pacak 2 karang...
 ngah waiting nk tgk animal show, nayli buat stunt pl..berdebush terhantuk kerusi..maka dapat la habuan kt matanya 2..cian anak mama..sape suh nakal2 sgt..
Before balik, kitorang beli la buah tangan dari zoo tuk Nayli..girapah kecik, blh la dia buat tunggang kat umah nanti..hakhak


Monday, September 12, 2011

Dunno wat 2 do

Arini da stat keje after 2 weeks cuti raya,.cam biasa noting 2 do at opis..dari 8.30am-5.30pm melangut je Kejenya...da balik 2, dlm 6.30 smpai umah pegi psr malam pl..maklum la dapur xleh berasap..beli yang da siap masak je la..
Pas solat maghrib makan smbil tgk berita...pas2...kring kring hubby dpt call Ada kes,Asthma..huhu ne tinggal lg..dgn kain pelikat n kopiah ats kepala cpt2 dia Turun g klinik..setengah jam lepas 2 dia balik..ingat da setle upanya balik nk tukar Baju..Ada kes asthma lain yg kene refer ke hospital..
Makanya membawa diri la hamba Dan anak masuk bilik dlu, kerna 2 jam lg baru dia balik..baik hamba beradu dlu...SELAMAT MALAM...zzzZzZZZzzzzz...

Cukup Malaysia tak anda?Jom kita test.
Nak bergambar macam Superstar?Kini semua orang boleh..jangan segan2!